Heavy Duty LX

KATAMARANI ZA POSEBNE NAMJENE

Heavy Duty LX

Modeli Takacat serije LX “Heavy Duty”, HD-340LX, HD-380LX, HD-420LX i najveći HD-460LX dostupni su u ojačanoj verziji za profesionalne potrebe u teškim uvjetima, za spašavanje u vodi i druge zahtjevne operacije.
U verziji za teške uvjete rada, HD Takacati izrađeni su od ojačane PVC tkanine 1,2 mm/1450 težine RESC, (u crvenoj ili tamnoplavoj boji tubusa), alternativno od 1,5 mm/1750 težine MIL ojačane PVC tkanine (crne boje tubusa) ili 1 mm Hypalon/CSM (u jednoj od 24 dostupne boje i uzoraka tubusa).

Gornji dio tubusa dvostruko je ojačan širokom trakom za dodatnu zaštitu od oštećenja od teške opreme.

Visokotlačna podnica za teške uvjete rada debljine je 15 cm (50% deblja od standardne), s dodatnim zaštitnim PVC omotačem po cijeloj površini i bočnim stranicama te dodatnim zaštitnim PVC slojem s gornje strane debljine 2 mm, tako da se u plovilo može ući preko otvorenog pramca i njime kretati u obuči za teške uvjete, te unositi tešku opremu za spašavanje, bez opasnosti od oštećivanja plovila.

Otvorena krma za teške uvjete rada, izrađena je od četvrtastih cijevi iz nehrđajućeg čelika debljine profila od 2 mm i dviju krmenih ploča iz PE1000 debljine 50 mm, s dodatnim ojačanjem od nehrđajućeg čelika, omogućava motorizaciju plovila vanbrodskim motorom najveće snage 15 ili 20 KS, ovisno o modelu. Sprječava nakupljanje vode u plovilu, nadošle tijekom spasilačke akcije, kod ukrcaja ronioca ili plivača iz vode, od prskanja valova kod nemirnog mora, vuče drugim plovilom ili kod pranja unutrašnjosti plovila; sva nadošla voda odmah istječe iz plovila kroz otvorenu krmu, čak i kad plovilo miruje.

Jedinstveni otvoreni pramacomogućava izvlačenje ljudi, životinja ili predmeta iz vode u plovilo puno lakše nego na gumenjacima na napuhavanje s klasičnim, zatvorenim pramcem. Olakšan je i ukrcaj ronioca iz vode u plovilo.

Zahvaljujući katamaranskoj konstrukciji, Takacat gumenjaci Heavy Duty serije pogodni su za korištenje i pri spašavanje u zimskim uvjetima, pri zaleđenoj površini vode, a isto vrijedi i za visokotlačnu podnicu za teške uvjete rada. Opcionalno, postoji mogućnost korištenja GRP (staklo-plastične) krute podnice, umjesto visokotlačne podnice za teške uvjete rada.

Katamarani na napuhavanje Takacat serije HD (“Heavy-Duty”) individualni su po narudžbi, tj. posebni zahtjevi naručitelja mogu se uključiti u proizvodnju i isporuku naručenih plovila.

Tehničke specifikacije

Dužina preko svega HD LX modela istovjetna dužini standardnih modela T340LX, T380LX, T420LX i T460LX
Širina HD LX modela istovjetna širini standardnih modela T340LX, T380LX, T420LX i T460LX
Unutarnje dimenzije HD LX modela istovjetne unutarnjim dimenzijama standardnih modela T340LX, T380LX, T420LX i T460LX
Promjer zračnih tubusa HD LX modela istovjetan promjeru tubusa standardnih modela T340LX, T380LX, T420LX i T460LX
Materijal izrade prema odabiru naručitelja, PVC tkanine 1,2 mm/1450 težine RESC, (u crvenoj ili tamnoplavoj boji tubusa), alternativno od 1,5 mm/1750 težine MIL debele PVC tkanine (crne boje tubusa) ili 1 mm Hypalon/CSM (u jednoj od 24 dostupne boje i uzoraka tubusa)
Debljina visokotlačne podnice HD LX modela 150 mm
Težina HD LX modela ovisno o odabiru materijala, dodatne zaštite i izvedbe, prema odabiru naručitelja
Najveća dozvoljena snaga vanbrodskog motora 15 - 20 KS, ovisno o modelu
Najveća dozvoljena nosivost plovila istovjetna najvećoj nosivosti standardnih modela T340LX, T380LX, T420LX i T460LX
CE kategorija (certificiran dizajn trupa plovila) "C", odgovara registarskoj grupi III (visina valova do 2 m, snaga vjetra do 6 Bf)
Pakiranje, prijevoz i pohrana u dvije ručne torbe, dimenzija kao i za standardnie modele T340LX, T380LX, T420LX i T460LX

Standardne značajke

CE kategorija (certificiran dizajn trupa plovila): "C", odgovara registarskoj grupi III (visina valova do 2 m, snaga vjetra do 6 Bf)
HDT®patentirana ojačana sklopiva cijevna krma od nehrđajućeg čelika sa središnjim učvršćivanjem vodootpornih ploća zrcala motora; isporučuje se s integriranim držačima kotača
Aerodinamični konusni dizajn pramca za svladavanje vrhova valova na uzburkanim i nemirnim vodama
Odvojiva podnica visokog tlaka, jedinstveni dizajn dvostrukog poda
TAKACAT originalni “on/off” dizajn pramca za sigurnost i praktičnost
Otvorena krma i uzdignuta podnica omogućuju istjecanje vode, unesene ulaskom plivača / ronilaca i prskanjem valova, te drže podnicu suhom
Plitki gaz od 15 - 17 cm, ogromna prednost pri prelasku plitke vode, a također pruža mogućnost navoženja katamarana na obalu ili pristupnu rampu prije nasukavanja trupa
mali otpor vode u plovidbi (katamaranski trup) omogućava do 40% manji utrošak energije u odnosu na klasične mono-trupne gumenjake, što ga čini idealnim za pogon i električnim vanbrodskim motorima; omogućava i postizanje značajno veće max. brzine plovidbe pri istoj snazi vanbrodskog motora u odnosu na klasične gumenjake
2 x vesla s utorom za fiksiranje na držače/bravice na tubusima
Odvojivo plutajuće sjedalo na napuhavanje
Vanjska i unutarnja sigurnosna užad uzduž tubusa
Vanjske ručke za podizanje/nošenje plovila
3 x vučne kopče
Unutarnji i vanjski D-prstenovi
Ovisno o modelu, 2 - 4 zračne komore tubusa + 1 x visokotlačna podnica, sve s ventilima dvostrukog djelovanja (napuhavanje / ispuhavanje)
2 x sigurnosni ventili za smanjenje tlaka u tubusima
Standardna zaštita pramca + bočne zaštitne trake (dodatna ojačanja HD LX modela prema odabiru naručitelja)
Standardna ojačana zaštita donjih površina tubusa (dodatna ojačanja HD LX modela prema odabiru naručitelja)
Standardno ojačani zaštitni sloj preko jednostrukog šava tubusa, paralelno na svakom tubusu (dodatna ojačanja HD LX modela prema odabiru naručitelja)
Dizajn pojedinačnog šavnog spoja, sustavom kemijskog spajanja lijepljenjem idealnan je za sklopive gumenjake na napuhavanje
2 x ručne torbe: jedna za tubuse, druga za visokotlačnu podnicu, cijevnu krmu i pribor
Standardno dvogodišnje jamstvo na tubuse, visokotlačnu podnicu i sklopivu cijevnu krmu
* Specifikacije se mogu promijeniti bez prethodne najave

Standardna oprema uz model

2 x vesla s utorom za fiksiranje na držače/bravice na tubusima
1 x sjedalo na napuhavanje
ručna pumpa "dual action" s manometrom ili električna, po izboru naručitelja
standardni komplet za popravak (ventil, ključ ventila, PVC obloga, 1K PVC ljepilo za nuždu) ili po izboru naručitelja
2 x torbe za nošenje

Dodatna oprema

Sustav kotača s brzim otpuštanjem

Opcijski sustav preklopnih krmenih kotača s brzim otpuštanjem (QRW) dio je odvojive cijevne krme Tube Transom®. Uz pomoć QRW-a možete jednostavno i komforno odvesti svoj TAKACAT iz automobila ili kampa u vodu ili izvući iz nje, a da plovilo ne trebate nositi. QRW se jednostavno utaknu u otvore nosača cijevne krme ili se od njih odvoje. QRW, uključujući i nosače, dizajnirani su isključivo za vlastitu težinu plovila i njegovo premještanje na kopnu

Držači štapova za ribolov i / ili jarbola za noćnu navigaciju

Držači ribolovnih štapova jednostavno se umetnu u otvore na otvorenoj krmi i zabrave. Držači (komplet 2 kom.) posebno su razvijeni za TAKACAT cijevnu otvorenu krmu.

SPEED TUBE "Wave-Piercer", brzinski tubus/probijač valova

Dodatni, odvojivi središnji zračni tubus za brzinu i razbijanje valova, koji ima nekoliko prednosti: - kao probijač valova, razdvaja protok vode između vanjskih pogonskih tubusa, tako da Takacat katamarani postaju svojevrsni trimarani, - poput kobilice, smanjuje turbulenciju vode između pogonskih tubusa i usmjeravanjem protoka vode prema propeleru, smanjuje ventilaciju na propeleru motora, - kao dodatna zračna komora podiže trup katamarana iz vode, čime se poboljšava faza početnog poravnavanja (izglisiranja) plovila, smanjuje otpor vode pri plovidbi i povećava najveću brzinu, - smanjuje prskanje vode na vratilu motora radi povišenja krmene ploče u odnosu na razinu vode, - poboljšava plovnost, tj. poboljšava upravljivost plovila pri većoj brzini i težinskom opterećenju, - može se smatrati 6-tom zračnom komorom, - prethodno napuhan, lako se postavlja s donje strane katamarana, pričvršćivanjem na pramčane D prstenove za fiksiranje visokotlačne podnice s prednje strane i na donju cijev krme sa stražnje strane.

Hydrofoil Permatrim ™

Učinkovita antikavitaciona ploča za postavljanje na nogu vanbrodskog motora, poboljšava performanse i rukovanje brodicama: otklanja probleme s ventilacijom propelera (uvlačenje zraka), poboljšava hidrodinamičke karakteristike motora, brže niveliranje plovila u fazu klizanja, preciznost upravljanja plovilom, optimizira potisak i smanjuje potrošnju goriva.

"Heavy-Duty" visokotlačna podnica

Za razliku od standardnih visokotlačnih podnica, nova visokotlačna podnica "Heavy-Duty" ima dvostruki PVC zaštitni sloj s gornje strane (2 x 1 mm) i cijelu površinu zaštitnog PVC premaza (1 mm) na donjoj strani. U vezi sa svestranom PVC zaštitnom oblogom (1 mm), visokotlačna HD podnica zaštićena je od udara i oštećenja sa svih strana, a njezina je struktura mnogo tvrđa i sklopiva, te je alternativa krutim podnicama od GRP-a.

“SPLASH GUARD” zaštita od prskanja i odstojna krmena ploča

Krmena HPL ploča za zaštitu od prskanja ploča izrađena je od visokotlačnog laminata debljine 6 mm, u izvedbi otpornoj na vremenske uvjete. Visina je 17 cm, a širina 564 mm. Postavlja se s unutarnje strane cijevne krme, između unutarnje i vanjske krmene ploče. Time se unutarnja debljina krme (zrcala motora) povećava za 6 mm, tako da stezni vijci većine vanbrodskih motora više ne pritišću gornju krmenu cijev. Osim toga, ploča pruža značajnu zaštitu od prskanja vode, zadržavajući pritom automatsku funkciju drenaže krme Takacata.

Odvojivo plosnato sjedalo na napuhavanje promjera ca. 47 cm

Zbog svojeg plosnatog oblika i EVA traka kojima se pričvršćuje na tubuse, sjedalo promjera 60 cm nudi stabilan i ugodno opušten položaj sjedenja.

TAKACAT vodonepropusne torbe

Torba štiti od kiše, vlage i prskanja vode. Dostupna je u svijetloplavoj i sivoj boji. Dimenzije (otvorene) su približno 57 x 39 cm (duljina / širina); efektivni volumen, nakon zaključavanja približno je 20 L, promjer 28 cm.

Zaštitna pokrivka za gumenjak

Pokrivka štiti vaš TAKACAT od sunca, vrućine i nečistoća. Materijal: 420D oxfordska tkanina s posebnim PU premazom srebrne boje, za maksimalnu UV zaštitu i male težine, posebno razvijen za upotrebu kao pokrivka gumenjaka TAKACAT.

Programabilna električna pumpa

Programabilna električna pumpa, s automatskim isključivanjem pri postizanju odabranog tlaka, najviše do 1 bara (15 PSI). Može se priključiti na utičnicu upaljača 12 V u vozilu, ili s dodatnim adapterom na 12 V akumulator; akumulator mora davati struju jakosti od barem 15 A. Težina 1,2 kg.

RE-TUBING, komplet zamjenskih tubusa sa spojnom podnicom

Za razliku od klasičnih gumenjaka na napuhavanje i RIB-ova, oštećeni ili dotrajali pneumatski tubusi na TAKACAT LX modelima mogu se jednostavno izmjeniti novim zamjenskim tubusima s podnom spojnicom.

Materijal i boja plovila HD LX

Prema odabiru naručitelja, PVC tkanine 1,2 mm/1450 težine RESC, (u crvenoj ili tamnoplavoj boji tubusa), alternativno od 1,5 mm/1750 težine MIL debele PVC tkanine (crne boje tubusa) ili 1 mm Hypalon/CSM (u jednoj od 24 dostupne boje i uzoraka tubusa)

Materijal i crna boja plovila HD LX

Prema odabiru naručitelja, PVC tkanina debljine 1,5 mm/1750 težine MIL

Materijal i boja plovila LX

Pneumatski tubusi se mogu isporučiti i u jednoj od 22 dostupne boje i u nekoliko debljina platna (standardna debljina platna 0,9 mm, opcija uz nadoplatu 1,2 mm). Odvojiva podnica visokog tlaka isporučuje se samo u origininalnoj svijetlosivoj boji.

Paleta dostupnih boja tubusa plovila LX

Opcijska ponuda "Oboji svoj CAT", debljine materijala od 0,9 mm mogu se bez nadoplate naručiti u jednoj od 22 boje po vašem izboru, prema priloženoj skali (izuzev dvije verzije u kamuflažnoj boji i dvije verzije u crnoj boji). Za opcionalnu verziju tubusa crne boje i debljine PVC materijala od 1,2 mm i 1,5 mm, pneumatski tubusi teži su približno za 60%.

Kamuflažni uzorak tubusa, svijetli

Verzija tubusa u kamuflažnoj boji, debljine materijala od 1 mm, uz nadoplatu. Također, svi modeli TAKACAT katamarana opcionalno su dostupni i s tubusima od Hypalon/CSM materijala.

Kamuflažni uzorak tubusa, tamni

Verzija tubusa u kamuflažnoj boji, debljine materijala od 1 mm, uz nadoplatu. Također, svi modeli TAKACAT katamarana opcionalno su dostupni i s tubusima od Hypalon/CSM materijala.

PAKETNA PONUDA TAKACAT HD LX + HONDA 15 KS

HONDA 15 SH, visoko učinkoviti četverotaktni OHC, vodom hlađeni, dvocilindrični benzinski motor od 350 cm3, max. broja okretaja 4.500 - 5.500 o/min, snage 11,2 kW / 15 KS, kratke osovine, s ispuhom kroz propeler. Radi vrlo tiho, ima izuzetno nisku razinu vibracija, nisku buku, efikasno ubrzanje, visoku razinu okretnog momenta, ekonomičnu potrošnju goriva i izuzetnu pouzdanost, zahvaljujući PFMIG tehnologiji mikroprocesnog upravljanja radom motora. A za veću snagu, BF15 nudi veću zapreminu od bilo kojeg drugog motora s 15 KS na svijetu. Ručno pokretanje i upravljanje. Lagano paljenje, zahvaljujući novim Honda dekompresijskim mehanizmom. Mjenjač F-N-R smješten je s prednje strane motora, radi lakšeg rukovanja. Motor je standardno opremljen utičnicom za struju (6 A), upozorenjem od pregrijavanja, upozorenjem o tlaku ulja, limitatorom broja okretaja, filterom goriva prekidačem za gašenje (quickstop s narukvicom), te ručnim podešavanjem nagiba (trim) motora u 5 pozicija s protuudarnim (tilt) mehanizmom i sustavom sigurnosne blokade koji omogućuje pokretanje motora samo u neutralnom stupnju prijenosa. Dimenzije: dužina osovine 43,3 cm (kratka), širina motora 35 cm i visina motora 111 cm. Težina motora: 46 kg. Sadržaj isporuke: TAKACAT HD LX + HONDA 15 SH + spremnik goriva. Osiguran servis. Jamstvo: 2 godine.

PAKETNA PONUDA TAKACAT HD LX + HONDA 20 KS

HONDA 20 SH, visoko učinkoviti četverotaktni OHC, vodom hlađeni, dvocilindrični benzinski motor od 350 cm3, max. broja okretaja 5.000 - 6.000 o/min, snage 14,7 kW / 20 KS, kratke osovine, s ispuhom kroz propeler. Radi vrlo tiho, ima izuzetno nisku razinu vibracija, nisku buku, efikasno ubrzanje, visoku razinu okretnog momenta, ekonomičnu potrošnju goriva i izuzetnu pouzdanost, zahvaljujući PFMIG tehnologiji mikroprocesnog upravljanja radom motora. Ručno pokretanje i upravljanje. Lagano paljenje, zahvaljujući novim Honda dekompresijskim mehanizmom. Mjenjač F-N-R smješten je s prednje strane motora, radi lakšeg rukovanja. Motor je standardno opremljen utičnicom za struju (6 A), upozorenjem od pregrijavanja, upozorenjem o tlaku ulja, limitatorom broja okretaja, filterom goriva prekidačem za gašenje (quickstop s narukvicom), te ručnim podešavanjem nagiba (trim) motora u 5 pozicija s protuudarnim (tilt) mehanizmom i sustavom sigurnosne blokade koji omogućuje pokretanje motora samo u neutralnom stupnju prijenosa. Dimenzije: dužina osovine 43,3 cm (kratka), širina motora 35 cm i visina motora 111 cm. Težina motora: 46 kg. Sadržaj isporuke: TAKACAT HD LX + HONDA 20 SH + spremnik goriva. Osiguran servis. Jamstvo: 2 godine.

Dodatna zaštita motora za posebne namjene

Prema odabiru naručitelja, vanbrodski motori mogu biti opremljeni dodatnom zaštitom propelera i Hydrofoil Permatrim ™, antikavitacionom pločom koja bitno poboljšava performanse i rukovanje plovilom: otklanja probleme s ventilacijom propelera (uvlačenje zraka), poboljšava hidrodinamičke karakteristike motora, brže nivelira plovilo u fazu klizanja, daje preciznost upravljanja, optimizira potisak i smanjuje potrošnju goriva