ODABIR I RAZUMIJEVANJE RAZLIČITIH MATERIJALA KOJI SE KORISTE U IZRADI TAKACAT GUMENJAKA, OBZIROM NA NJIHOVU TRAJNOST, OSOBNE PREFERENCIJE KORIŠTENJA I OSOBNI BUĐET

ODABIR I RAZUMIJEVANJE RAZLIČITIH MATERIJALA KOJI SE KORISTE U IZRADI TAKACAT GUMENJAKA, OBZIROM NA NJIHOVU TRAJNOST, OSOBNE PREFERENCIJE KORIŠTENJA I OSOBNI BUĐET

Čamci na napuhavanje izvrsna su alternativa tradicionalnim čamcima iz više razloga: lagani su, složivi i  jednostavni su za transport, ali i svestrani, što ih čini idealnim za ribolov, krstarenje, pa čak i rafting. Međutim, nisu svi čamci na napuhavanje jednaki. Materijali korišteni u njihovoj izradi mogu uvelike utjecati na njihovu trajnost. U nastavku navodimo različite materijale, koji se uobičajeno koriste u izradi čamaca na napuhavanje i njihovu izdržljivost.

  1. PVC: PVC (polivinil klorid) je najčešće korišteni materijal u čamcima za napuhavanje. Lagan je, pristupačan i jednostavan za održavanje. Međutim, PVC ima ograničen vijek trajanja, posebno kada je izložen sunčevoj svjetlosti i visokim temperaturama. UV zrake mogu uzrokovati propadanje materijala tijekom vremena, što rezultira pukotinama i ispuštanjem zraka. PVC je također osjetljiv na bušenja i poderotine, što može biti teško popraviti (preporučeno rješenje: TAKACAT Re-Tubing, jednostavna izmjena oštećenih tubusa). Ako ste ograničeni vašim budžetom i planirate samo rijetko koristiti svoj čamac na napuhavanje, PVC bi mogao biti dobra opcija za vas. Međutim, ako planirate koristiti svoj čamac često ili u teškim uvjetima, razmislite o izdržljivijem materijalu.
  2. Hypalon/CS: sintetički gumeni materijal koji je izdržljiviji od PVC-a. Otporan je na UV zrake, ekstremne temperature i kemikalije, što ga čini popularnim izborom za komercijalne i vojne gumenjake. Hypalon/CS je također manje sklon bušenjima i razderotinama, što ga čini odličnom opcijom za one koji planiraju koristiti svoje plovilo i u nemirnim vodama. Ipak, Hypalon je znatno skuplji od PVC-a i zahtjeva više održavanja. Ako svoj čamac na napuhavanje planirate koristiti često i u teškim uvjetima, hypalon/CS bi mogao biti dobra opcija za vas. Izdržljiviji je od PVC-a i može izdržati UV zrake i ekstremne temperature. Međutim, imajte na umu da je znatno skuplji i zahtijeva više održavanja.
  3. TPU Poliuretan : Termoplastični Poliuretan je izdržljiv i lagan materijal, koji se obično koristi u vrhunskim čamcima na napuhavanje. Otporan je na abrazije, bušenja i UV zrake, što ga čini odličnim izborom za one koji planiraju često koristiti svoje plovilo. Poliuretan je također vrlo otporan na ugljikovodike, koji mogu oštetiti druge materijale. Međutim, poliuretan je skuplji od PVC-a, ali i znatno jeftiniji od Hypalona/CS, ali i teže popravljiv. Ukoliko ste voljni uložiti u visokokvalitetni čamac na napuhavanje, poliuretan bi mogao biti izvrsna opcija za vas. Vrlo je izdržljiv i otporan na probode, abrazije i UV zrake.
  4. Najlon : Najlon je jak i izdržljiv materijal,  koji se obično koristi u izradi podova za čamce na napuhavanje. Otporan je na habanje i probode, što ga čini odličnim izborom za one koji planiraju koristiti svoje plovilo u kamenitim ili plitkim vodama. Međutim, najlon nije fleksibilan kao drugi materijali i teže ga je popraviti. Ukoliko svoj čamac na napuhavanje planirate koristiti u kamenitim ili plitkim vodama, najlon bi mogao biti dobra opcija za vas. Izdržljiv je i otporan na probode i abrazije, što može pomoći u zaštiti dna vašeg plovila. Međutim, imajte na umu da ga je možda teže popraviti nego druge materijale.
  5. Drop stitch: Drop stitch je materijal koji se koristi u konstrukciji čamaca za napuhavanje pod visokim pritiskom, a TAKACAT ga koristi za izradu visokotlačnih podnica svojih gumenjaka, koje su kompletno složive u transportnim torbama. Izrađuje se spajanjem dvaju slojeva tkanine i njihovim napuhavanjem kako bi se stvorila čvrsta struktura. Drop stitch je nevjerojatno izdržljiv i otporan na probode i abrazije. Također je lagan i jednostavan za transport. Ukoliko planirate koristiti svoj čamac na napuhavanje za rafting na divljim vodama ili za ribolov u plitkim vodama, drop stitch bi mogao biti izvrsna opcija za vas. Vrlo je izdržljiv i otporan na probode i abrazije, što je bitno u teškim uvjetima. Osim toga, lagan je i jednostavan za transport, što ga čini izvrsnim izborom za one koji vole voziti svoje čamce u avanture. U konačnici, materijal koji odaberete za svoj čamac na napuhavanje ovisit će o vašem osobnom budžetu, koliko često ga planirate koristiti i okruženjima u kojima ga planirate koristiti.Međutim, bez obzira koji materijal odabrali, važno je pravilno održavati svoj čamac na napuhavanje kako biste osigurali njegovu dugovječnost.