Novo, gumenjak T460LX HDT, kajaci Takayak-300 i Takayak-395 i “Speed Tube” u isporuci od 2022.

Novo, gumenjak T460LX HDT, kajaci Takayak-300 i Takayak-395 i “Speed Tube” u isporuci od 2022.

Katamaran T460LX HDT

T460LX HDT najveći je u ponudi TAKACAT LX katamarana, namijenjen plovidbi do 8 osoba i nosivosti od 830 kg, s promjerom tubusa od 55cm. Jedinstveni otvoreni pramac T460LX HDT  omogućuje olakšani ukrcaj/iskrcaj osoba s obale u/iz gumenjaka, te lagani ulazak iz vode u gumenjak, a otvorena krma onemogućuje sakupljanje vode u plovilu, nadošle od kiše, ukrcaja kupača ili ronioca, prskanja valova kod nemirnog mora ili vuče drugim plovilom, ili kod pranja unutrašnjosti plovila; sva nadošla voda čak i pri stajanju plovila odmah istječe kroz otvorenu krmu.

Ovaj gumenjak na napuhavanje katamaranskog tipa, svojom jedinstvenom konstrukcijom, mobilnošću, statičkoj i dinamičkoj stabilnosti na vodi ima multifunkcionalnu primjenu, pogodan je za ronioce, ribolovce, za spašavanje, za mlađe i starije nautičare rekreativce, istraživače i pustolove, kao i za edukativnu izobrazbu početnika – budućih nautičara, na moru, rijekama i jezerima.

T460LX HDT na tržištu gumenjaka jedan je od najvećih, uistinu prenosivih gumenjaka ukupne težine od 56 kg, kompletno sklopivog u dvije ručne torbe (38kg i 18kg) i to zahvaljujući patentiranoj Takacatovoj HDT® sklopivoj, ojačanoj cijevnoj krmi za vanbrodske motore snage do 20 KS.

Prednarudžbe se zaprimaju od listopada 2021., za prve EU isporuke u travnju 2022.

                                           Više u rubrici GUMENJACI – Modeli plovila

Kajaci TAKAYAK-300 i TAKAYAK-390

Katamarani su mnogo stabilniji od jednokrilnih trupova, a to se odnosi i na kajake. Budući da TAKACAT isključivo razvija plovila na napuhavanje u dizajnu katamarana, bilo je logično da novi kajaci iz TAKACAT-a budu i katamarani, Takayak-300 za 1 osobu i Takayak-390 za 2 osobe, dužine 300 i 390 cm.

No, mnogo je zanimljivija korisna duljina unutarnje visokotlačne podnice od 275 cm (300) ili 370 cm (395), s kontinuiranom širinom od 42 cm (između tubusa). Takayak nudi mnogo prostora za utovar za jednu osobu (300) ili 2 osobe (395) s prtljagom, roditelje s djecom ili za jednu / dvije osobe s jednim ili više pasa.

S promjerom od 29 cm, dva pogonska tubusa proporcionalno su dizajnirana za najveću nosivost do 160 /260 kg (300/395) i snažno ukrućena velikom uzdužnom visokotlačnom podnicom. Donja spojna podnica koja povezuje tubuse ispod visokotlačne podnice, opremljena uzdužnim zaštitnim trakama za nasukavanje, te štiti unutarnju visokotlačnu podnicu od oštećenja u slučaju dodira s čvrstim tlom i tijekom nasukavanja.

Zahvaljujući ravnoj, kontinuiranoj spojnoj podnici između dva pogonska tubusa, Takayak-395/300 nudi mogućnost postavljanja usadnog FinBox držača (poput držača peraje na SUP-ovina) s donje strane spojne podnice i tako korištenje podvodnog električnog motora kao pomoćnog pogona.

Samostalno pražnjenje nadošle vode uslijed prelijevanja vala ili obilne kiše, tj. istjecanje vode iz Takayak-300/395 omogućeno je dizajnom otvorenog pramca i otvorene krme; takva drenažna sposobnost ne može se postići odvodnim ventilom. Otvoreni pramac i otvorena krma imaju još jednu važnu značajku i prednost, a to je mogućnost lakog ulaska u plovilo s kopna ili iz vode.

Takayak-300/395 može se spremiti u transportnu torbu zajedno s visokotlačnom podnicom, dva vesla, sjedalicama za kajak i ručnom zračnom pumpom. Transportna vreća ima dimenzije 120 x 40 x 30 cm (dužina / širina / visina). Pogonske cijevi i visokotlačni pod zajedno teže 14 /20 kg (300/395), a kompletna torba za prenošenje, sa svim dodacima teži približno 18 /24 kg (300/395).

Prednarudžbe se zaprimaju od listopada 2021., za prve EU isporuke u travnju 2022.

Više u rubrici GUMENJACI – Modeli plovila

Speed Tube “Wave-Piercer“, središnji brzinski tubus i “probijač valova”

TAKACAT je razvio novi, odvojivi središnji zračni tubus za brzinu i razbijanje valova, koji ima nekoliko prednosti:

–   kao probijač valova, razdvaja protok vode između vanjskih pogonskih tubusa, tako da TAKACAT katamarani postaju svojevrsni trimarani,

–   poput kobilice, smanjuje turbulenciju vode između pogonskih tubusa i usmjeravanjem protoka vode prema propeleru, smanjuje ventilaciju na propeleru motora,

–   kao dodatna zračna komora podiže trup katamarana iz vode, čime se poboljšava faza početnog poravnavanja (izglisiranja) plovila, smanjuje otpor vode pri plovidbi i povećava najveću brzinu,

–   smanjuje prskanje vode na vratilu motora radi povišenja krmene ploče u odnosu na razinu vode,

–   poboljšava plovnost, tj. poboljšava upravljivost plovila pri većoj brzini i težinskom opterećenju,

–   ovisno o modelu TAKACAT katamarana, može se smatrati 4-tom ili 6-tom zračnom komorom,

–   prethodno napuhan, lako se postavlja s donje strane katamarana

Isporučuje se u dvije veličine, jedne za modele T260LX, T300LX i T340LX i druge za T380LX, T420LX i T460LX.

Prednarudžbe se zaprimaju od listopada 2021., za prve EU isporuke u travnju 2022.

Više u rubrici GUMENJACI – Modeli plovila